FRÅN OLYMPISKA DRÖMMAR TILL HÅLLBAR MODEVISION

Så skapade svenska stjärnan hypade kollektionen för träningskläder.

Träningskläder från svenska klädmärket YMR Track Club har uppmärksammats internationellt inte bara för design och funktionalitet – men också för företagets närproduktion.

"Genom närproduktion minskar vi vårt klimatavtryck" säger Peter Häggström Lindecrantz, grundare och tillika meriterad olympier och svensk mästare i friidrott.

Peter Häggström Lindecrantz  YMR Track Club

YMR Track Club tillverkar och säljer högkvalitativa träningskläder, framför allt inriktade mot idrottare och i synnerhet löpning. Närproduktion för minskad klimatpåverkan har varit en av hörnstenarna i företagsidén sedan starten.

Grundaren Peter Häggström Lindecrantz kommer själv från Borås, som länge varit centrum för Sveriges textilindustri. I denna bygd stickar och väver YMR Track Club majoriteten av sina tyger och flertalet plagg sys också här.

"Vi är stolta över att ha en stor del av vår produktion i Sverige. Här finns ett arv och gedigen kompetens kring klädproduktion och till exempel hade min farfar en syfabrik här en gång i tiden" förklarar Peter.

Företaget har också sitt centrallager i samma bygd, vilket gör att transporterna kan minimeras.

"Överproduktion är en av de största miljöbovarna i branschen. Genom att producera nära kan vi göra nya kollektioner i mindre volymer och sedan skala upp först när vi ser en efterfrågan. Då minimerar vi risken att producera mer än vad vi kan sälja, vilket också minskar material- och energiförbrukningen. Samtidigt är kanske den viktigaste målsättningen när det gäller hållbarhet att skapa kläder som håller länge" säger han.

YMR TRACK CLUB LOCKAR ALLT FLER

YMR Track Club säljer via ymrtrackclub.com men även i butiker i Stockholm, New York och Mexico City. I dag är Sverige, Norge och Tyskland de prioriterade marknaderna, men man har kunder världen över.

"Många har fått upp ögonen för oss. Jag tror att det beror på att våra kläder är funktionella och av hög kvalitet, säger Peter och berättar att modetidningen Vogue och mediagiganten Oprah Winfrey uppmärksammat företagets kollektion. Det har verkligen gett oss självförtroende" säger han.

Arbetar i dag som TV-kommentator

Peter Häggström Lindecrantz började med friidrott då han var nio år, och nådde sin topp kring millennieskiftet, då han vann flera SM-guld i längdhopp och var den andre svensk att hoppa över åtta meter. Sitt starkaste idrottsminne är dock OS i Sydney år 2000.

"Att få delta i ett OS var min stora dröm redan från när jag började friidrotta. Att sedan få delta 15 år senare var otroligt mäktigt. Det var en fantastisk stämning med fullsatta arenor från morgon till kväll" säger Peter.

Den aktiva Idrottskarriären avslutades två år senare. Därefter har han hoppat in som expertkommentator i TV både för Sveriges Television och Discovery, och arbetat vid flera stora mästerskap i friidrott, som VM i Osaka 2007, OS i Peking 2008 och i vid OS i Tokyo senast. I sommar är det dags igen, då han är expertkommentator vid OS i Paris.

"Jag älskar fortfarande friidrott och att få extraknäcka som expertkommentator då och då är verkligen kul" avslutar Peter.

Peter Häggström Lindecrantz  YMR Track Club
Åsunden Men's Running Hoodie Ochre

OM YMR TRACK CLUB

YMR Track Club grundades år 2017 när Peter Häggström Lindecrantz tog fram en jubileumskollektion till klubben han tävlade för i samband med deras 100-årsdag. Peter fick blodad tand och bestämde sig för att designa fler plagg. Resultatet blev en hel kollektion och bildandet av YMR Track Club.