Från soffpotatis till atlet på hundra dagar!

Det har gått 20 år sedan jag lade idrottskarriären på hyllan. Sakta men säkert har formen blivit sämre och åren från det att jag en gång i tiden tävlade i OS har gått fort. Mängden träningspass har minskat, vardagsmotionen har inte varit tillräcklig och kosthållningen ytterst tveksam. I slutet av mars bestämde jag mig för att det var dags för en förändring! Hundra dagar senare är jag i mål och förändringen är över förväntan.
Jag började med elitidrott tidigt. Redan som 9-10 åring tränade jag fem-sex gånger i veckan och då framförallt som elitgymnast. Senare blev det friidrott för hela slanten tills jag lade spikskorna på hyllan som 26-åring. Så träning och hälsa är stor del av min identitet sedan länge. Åren har rullat på och att leva på gamla meriter har blivit allt svårare. Kosthållningen har successivt blivit sämre och under de senaste åren har det blivit mer fika och godis allt oftare. Och stod en skål med chips på bordet åt jag inte fem chips, utan etthundrafem chips – minst! Tidigare kunde jag kompensera dålig kosthållning med tuff träning, men när man blir äldre funkar inte den regeln längre. Det var dags att göra en förändring!

TRÄNINGSPASSEN

Den 21 mars drog jag igång. Det första jag gjorde var att sätta upp ett träningsprogram som jag fördelade ut över de 100 dagarna där jag hade en vilodag i veckan. Med andra ord träning sex dagar i veckan. Tre pass var tabathapass med sex stycken övningar. Det vill säga intervallträning 8 x 20 sek med 10 sek vila mellan varje set. Tabataha är perfekt om man har svårt att få in träningen i sin vardag. Varje pass tar 25 min ungefär och ger både styrka och puls om man håller ned vilan mellan varje övning. Man kan utan problem göra detta pass tidigt på morgonen innan frukost. Passet ger bra energi resten av dagen. Jag delade upp passen i: 1. Benträning 2. Bålträning 3. Överkroppträning Alla dessa pass görs med egen kroppsvikt. De enda tillbehören är följande: 1. Expander (slang) för några av överkroppsövningarna 2. Träningsmatta 3. Rem att sätta mellan knäna för sidosteg Jag satte upp ytterligare tre styrkepass i gymmet på cirka 45 min. Även här varierade jag styrkeövningarna men mycket fokus på de stora muskelgrupperna som till exempel rumpa och lår. Det tuffaste träningspasset var ett pass i trappa, där jag gick upp för en lång och brant trappa tio gånger. Där drogs flåset upp till en hög nivå och mjölksyran var nära på slutet av varje pass. I synnerhet under de första 30 dagarna.

10 000 STEG OM DAGEN

Utöver träningen, så har jag snittat 10 000 steg/dag under 100 dagar. Generellt går jag 5000-6000 steg/dag. För att nå 10 000 steg har jag framförallt trampat på en trappmaskin som jag har hemma och som enkelt kan förvaras utan att ta plats. 4000 steg avverkades lätt framför TV:n under cirka 30 min och ger lite mer flås och benträning än en powerwalk.

KOSTEN

Det finns hur mycket olika kostprogram och bantningskurer som helst. För mig är det relativt enkelt; Det handlar om antal intagna kalorier och antalet kalorier som förbränns under en dag. Inte svårare än så. Jag satte upp följande kostregler: - Inget godis - Inget fika - Ingen glass - Inga snacks - Ingen sötdricka eller juicer - Färre kolhydrater – mer protein och fett - Ingen alkohol - Mindre portioner Dessutom lade jag till en proteinshake på förmiddagen och en på eftermiddagen för att inte blir för hungrig.

SÅ HUR HAR DET GÅTT?

Det har gått förvånansvärt bra, men visst har det krävts en hel del pannben. Jag harmått fantastiskt och skitdåligt om vartannat. Samtidigt handlar det ”bara” om 100 dagar. Jag har gjort all träning förutom under tre dagar då kroppen skrek av smärta och jag insåg att jag behövde vila. Jag har i stort sett klarat av att följa kostprogrammet helt och hållet. Jag har unnat mig några glas vin efter 50 dagar. Att avstå vin har varit det absolut svåraste. Det jag framförallt har märkt skillnad på, är att ta mindre portioner. Egentligen kan man äta allt om man drar ner på mängden mat. Det gör stor skillnad! Att ta bort godis har varit enklare än vad jag trodde att det skulle vara. Jag har gått ner nästan 9 kg, vilket är något mer än min målsättning. Redan efter 30 dagar var skillnaden stor och efter 60 dagar var målet nått. Jag har tappat 13 cm i midjan, vilket också är över förväntan. Känslan av att ha klarat denna utmaning är fantastisk! Nu mår jag så bra i kroppen och jag ångrar inte en sekund att jag bestämde mig för att göra detta. Trots att jag nådde målet tidigt, så var det rätt att köra i 100 dagar, eftersom jag tror att det behövs en längre period för att få till en bestående förändring. Orken är helt annan och jag har lärt mig mycket om mig själv. Den bästa känslan är nog att jag kan lita på min egen förmåga att kunna hantera sockerbegäret. Tidigare kände jag att jag saknade förmåga att säga nej.

VAD HÄNDER NU?

Denna vecka ska jag unna mig en kanelbulle och en glass och en gott glas Barolo. Jag kommer att fortsätta att träna nästan varje dag och framförallt äta mindre. Dessutom är trampmaskinen en kompis jag aldrig släpper. Den är så enkel och effektiv. Dessutom vill jag nu springa mer, för det har jag inte gjort så mycket under dessa 100 dagar. Fokus varit på att bygga upp kroppen för att kunna bli en bättre löpare. Nu ska jag njuta av sommaren och fylla på med YMR-kläder i en storlek mindre. Hoppas att någon blir inspirerad till att testa mina ”100 days of change”. Lycka till! Glad sommar! - Peter Häggström Lindecrantz