RUNNING TO EXPLORE

Amanda Högvik är en kreativ själ som hittat lugnet via löpning. Det var sportens frihet som gjorde henne hooked. Efter att ha sprungit flera halvmaraton och ett maraton tar hon nu sikte på att använda löpningen som ett verktyg för att upptäcka världen.

Vi fick en liten pratstund med Amanda om löpning och livet.

VAD FICK DIG ATT BÖRJA SPRINGA?

Jag började springa som tonåring, men aldrig regelbudet. Att springa ett maraton har varit på min bucket list sen jag var 20 men jag klarade aldrig av träningen, förmodligen för att jag inte kunde njuta av och uppskatta löpningen då. Nu vet jag varför, jag la alldeles för mycket press på mig själv.

Det var bara två år sedan som jag verkligen gav det ett försök och då gjorde jag det annorlunda. Jag sprang långsamt och vart inte lika slut efter varje runda, kunde därför springa oftare och började uppskatta mina löprundor. Resultatet kom när jag började springa utan förväntningar och krav. Jag sprang som som ett sätt att rensa tankarna och upptäcka min omgivning när jag rest mycket.

"DOLOMITES I ITALIEN. GILLAR DU SKY RUNNING, SPEKTAKULÄRA VYER OCH UTMANANDE ROUTES, DÅ ÄR DETTA FÖR DIG!"

BERÄTTA MER OM VAN LIFE

Precis innan jag flyttade till Barcelona så var jag ute med min camper van i 9 månader. Jag har köpt och fixat i ordning en gammal VW T3 från 1990, utan el och toa/vatten. Reste genom Tyskland, Österrike, Italien, Frankrike, Spanien, Andorra och Portugal.

Top 3 favoritställen för mina fellow runners:

1. Dolomites Italien. Gillar du sky running, spektakulära vyer och utmanande routes, då är detta för dig!

2. Sagres, Portugal. Spring längt kusten av vackra Sagres, du kan förvänta dig mäktiga solnedgångar, otroliga utsikter över havet och orangea klippor!

3. Valencia, Spanien. Om stadslöpning är din grej. Valencia är så fint med en park som kramar om stadskärnan - perfekt för löpare! Du kommer se apelsinträd, gamla byggnader, mysiga restauranger och kaféer.

HUR HAR DET GÅTT ATT KOMBINERA LÖPNING OCH LIVET ON THE ROAD?

Så bra! Det var under mina resor med min van som jag verkligen föll för löpningen. Det är verkligen bästa sättet att upptäcka och lära känna nya ställen. Och då blev det ännu roligare att anmäla sig till olika lopp världen över! 

Och sen blev löpning också det enklaste och smidigaste sättet för mig att träna medan jag bodde i vanen.

Idag är mina favoritrundor de långsamma, utan musik i öronen. Bara jag och min kropp som umgås, för att må bra. Att ibland avsluta med en öl i solen är ju inte fel. Precis som i livet så tror jag balans nyckeln till framgång!

"JAG VILL ANVÄNDA LÖPNINGEN SOM ETT SÄTT ATT UPPTÄCKA VÄRLDEN. JAG ÄR REDO ATT RESA VARTSOMHELST I VÄRLDEN FÖR ATT SPINGA BREDVID ANDRA SOM DELAR GLÄDJEN TILL LÖPNING!"

VAD HÄNDER HÄRNÄST, NÅGRA LOPP?

Jag skulle ha sprungit Stockholm Maraton men på grund av långtidscovid så behövde jag avstå. Men jag var där och hejade på alla! Har precis hittat ett maraton i Palma på Mallorca i oktober... vi får se vad som händer! Jag vill använda löpningen som ett sätt att upptäcka världen. Jag är redo att resa vartsomhelst i världen för att springa bredvid andra som delar glädjen till löpning!

LÄS MER

LÄS MER